Kategorie

invex-remedies-autoryzowany-dystrybutor

Producenci

Newsletter

Olej z czarnuszki siewnej - 100 ml Powiększ do pełnego rozmiaru

Olej z czarnuszki siewnej - 100 ml


Nigella sativa, 100% tłoczony na zimno,

Więcej szczegółów

3 dostępnych

Ostatnie egzemplarze!

23,00 zł

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno z najwyższej jakości nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).

 

Czarnuszka siewna, inaczej czarny kmin, jest unikalną przyprawą królującą w kuchni Indyjskiej od tysięcy lat. W krajach arabskich postrzegana jest jako panaceum – mówi się, że leczy wszystko z wyjątkiem śmierci. W Egipcie jest znana jako „złoto faraonów”. Olej z nasion czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutanchamona, a Kleopatra i Nefretete stosowały nasiona i olej do pielęgnacji skóry. Również w Polsce gości w naszych kuchniach od pokoleń, jako dodatek do pieczywa czy sera korycińskiego. 

 

Olej z czarnuszki Olejowy Raj:

 

- wysoka zawartość tymochinonu,

 

- niefiltrowany i nierafinowany,

 

- tłoczony na zimno.


Opis olej z czarnuszki 100 ml

 
Składniki:                                    

tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany olej z czarnuszki 100%

 

Sposób przechowywania:     

przechowywać w temperaturze od 5 do 10°C, z dala od źródeł światła słonecznego.

 

Wyprodukowano:                     w Polsce.

 
Data minimalnej trwałości:     6 miesiący od daty produkcji.


Pochodzenia surowca:           Indie


Olej z czarnuszki w twojej kuchni:

- stosuj wyłącznie na zimno,

- nada potrawom wyraźny, korzenny smak,

- spróbuj pomidory z cebulką skropione olejem z czarnuszki,

- możesz moczyć ulubione pieczywo w oleju z czarnuszki – pyszności.

 

Olej z czarnuszki w codziennej profilaktyce - pij 1 łyżeczkę oleju każdego dnia:

- walczy z trądzikiem, grzybicą i wysypkami,

- pomaga zwalczyć alergię, podczas okresu pylenia. Pij olej oraz wcieraj go w skórę okolic nosa.

- dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i przeciwbólowe.

 

Olej z czarnuszki w twoim domowym spa :

- zadbaj o cerę – wmasuj kolistymi ruchami odrobinę oleju, idealnie nadaje się pod makijaż. Polecamy olej z czarnuszki na skórę problematyczną.

- walcz ze zmarszczkami – olej zmniejszy ich widoczność i zlikwiduje płytkie zmarszczki.

- wzmocnij włosy i zatrzymaj ich wypadanie, pozbądź się łupieżu – wcieraj odrobinę oleju w skórę głowy.

- pozbądź się trudno gojących ran – smaruj olejem z czarnuszki skaleczoną skórę lub podrażnioną np. po depilacji. Dodatkowo polecamy na swędzące ukąszenie.


Najważniejszym składnikiem oleju z czarnuszki jest tymochinon, i to jemu przypisuje się zdrowotne właściwości.

 

Tymochinon w oleju z czarnuszki

 

Tymochinon


- Główny składnik olejku eterycznego, obecny także w oleju tłustym;

- Zawartość tymochinonu w olejku otrzymanym przez destylację z parą wodną kształtuje się w granicach 24–25%;

- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, immunomodulatorowe, a także przeciwnowotworowe.


Jak pić olej?

Dorośli:

profilaktycznie – 1 łyżeczka oleju 2 x dziennie przed posiłkiem, podczas chronicznych problemów ze zdrowiem dawka spożywanego oleju może być podwyższona do 3 x dziennie;


Dzieci do 4 roku życia:

2 x dziennie 1/4 łyżeczki od herbaty (lub 1 x dziennie pół łyżeczki) przed posiłkiem.


NIE PODAJEMY OLEJU NOWORODKOM I NIEMOWLĘTOM !


Dzieci między 5 a 11 rokiem życia:

1 x dziennie 1 łyżeczkę przed posiłkiem;


Młodzież od 12 roku życia:

3 x dziennie pół łyżeczki przed posiłkiem.


Olej z czarnuszki jest idealnym dodatkiem do pieczywa na zakwasie oraz do sałatki np. pomidorowej z czerwoną cebulą. Koniecznie wypróbuj!


Może przekona Cię olejowanie twarzy właśnie tym olejem. Jest lekki i szybko się wchłania. Szczególnie polecam do cery problematycznej, trądzikowej pod makijaż lub na noc.


Przeciwskazania:

- Olej z czarnuszki, ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową, nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży.

- Ze szczególną ostrożnością powinny go też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

- Podobnie jak innych ostrzejszych w smaku przypraw, nie powinno podawać się czarnuszki dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia.

- Nie stwierdzono działań niepożądanych czarnuszki lub jej oleju pod warunkiem stosowania zalecanych dawek.


Jednak jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się robić krótkie przerwy w stosowaniu.

 


UWAGA !!!

Nie pij czarnuszki, jeżeli jesteś w ciąży.


Czarnuszka charakteryzuje się silnie korzennym smakiem i zapachem. Stosuj ją wyłącznie na zimno. Na początku kuracji może wystąpić efekt „odbijania się”. Bądź wytrwały, bo naprawdę warto!


UWAGA:
Wszelkie informacje tu zawarte mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym wypadku nie zastępują porady lekarza. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.

Napisz swoją recenzję

Olej z czarnuszki siewnej - 100 ml

Olej z czarnuszki siewnej - 100 ml


Nigella sativa, 100% tłoczony na zimno,

Napisz swoją recenzję

CIEKAWOSTKI
Srebro Ag124
Wyniki badań pokazują dużą skuteczność toniku Ag 123 w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Tonik znakomicie oczyszcza skórę, zamyka pory i zmniejsza wydzielanie sebum oraz przetłuszczanie się skóry. Nie utrudnia oddychania skóry. Wygładza i zmiękcza.
 
Złotko Au100
Badania wykazały, że mgiełka Au 100 to doskonały kosmetyk zawierający unikalną substancję czynną o radykalnie odmładzającym działaniu. Przyspiesza migrację składników aktywnych w głąb skóry, stymuluje syntezę kolagenu i elastyny.
 
Regenerujący żel Silor+B
Badania wykazały, że żel Silor+B zapobiega utracie wody z naskórka i jego przesuszeniu. Zmiękcza i regeneruje skórę. Intesywnie wygładza skórę, poprawia jej jędrność, elastyczność i sprężystość. Doskonale łagodzi wszelkie podrażnienia.
 
Regenerujący płyn do płukania jamy ustnej Silor+B

Badania wykazały bardzo dobre działanie łagodzące i kojące preparatu, co jest szczególnie widoczne u osób z problemami infekcji jamy ustnej, nadwrażliwością i nawracającymi stanami zapalnymi. Zmniejsza tendencję do krwawienia i swędzenia dziąseł.