Wszystkie bestsellery
  • Banner

BIFIVIT Jogurt - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Ocena 

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

17,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Opis

BIFIVIT Jogurt - ZakwasFiolka Zakwaska Jogurt BIFIVIT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego


Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego.


zawiera bakterie ze szczepów:

liofilizowane szczepy bakterii: Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis,  Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus.


masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

Ilość bakterii w 1g:

Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld

Bifidobakterie ok. 7 mld


Dla dzieci od 6 miesiąca i dorosłych w każdym wieku

Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego.


Bifivit to sprawdzony przez lata produkt, który przez wiele osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci. Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.

 

Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na bogactwo zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać również osoby dorosłe. Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.)


W skład Bifivitu wchodzą bifidobakterie, laktobakterie i różne szczepy bakterii kwasu propionowego. Bakterie te spełniają następujące funkcje:

 
Bifidobacterie:

    -zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis, obecne w mleku kobiety karmiącej
    - wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
    - przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
    - syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 – kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
    - sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D.

 
Laktobakterie - pałeczki kwasu mlekowego:

    - w swoich procesach życiowych wchodzą w złożone interakcje z innymi mikroorganizmami, wskutek czego stłumieniu ulegają patogenne bakterie gnilne i ropne, względnie patogenne mikroorganizmy, przede wszystkim z rodzaju Proteus,
    - podczas normalnego metabolizmu, są zdolne wytwarzać kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, produkować lizozym i inne substancje o działaniu antybiotycznym: reuterynę, plantaritsin, lactocidine, laktolin;
    - w żołądku i jelicie cienkim lactobakterie we współpracy z organizmem gospodarza są głównym mikrobiologicznym ogniwem tworzenia się kolonizacyjnej flory,
    - wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec patogennych mikroorganizmów;

 
Bakterie kwasu propionowego:

    - stymulują wzrost flory Bifidobacterium, syntetyzują szerokie spektrum przeciwbakteryjnych składników, aktywnych przeciwko - enetrobakteriom, bakteriom gnilnym, grzybom;
    - aktywnie uczestniczą w procesie fermentacji węglowodanów, przy których gromadzą się kwas propionowy i octowy, - - zapobiegając namnażaniu się mikroorganizmów patogennych;
    - przyczyniają się do produkcji i wchłaniania witamin, zwłaszcza witaminy B12.

 
Bifivit polecany jest dla:

    - osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
    - dla dzieci od 6 miesiąca życia,
    - dla chcących dostarczyć do organizmu bifidobakterie i laktobakterie,



Zakwaska do JOGURTu VIVO to starter do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu.

,

 

jogurt, kefir zrób to sam w domu

 
Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowany zakwasek należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.


2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.


- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

 

- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37- 40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.


3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.


4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.


5.Naczynie należy pozostawić przez 8 - 10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

 

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

 

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

 

Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.

 

UWAGA:

Wszelkie informacje tu zawarte mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym wypadku nie zastępują porady lekarza. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.

 ki - Zestaw 2 fiolek

Szczegóły produktu
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

BIFIVIT Jogurt - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

BIFIVIT Jogurt - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

Napisz swoją opinię
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku