Wszystkie bestsellery
  • Banner

ENTERO Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Ocena 

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

17,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Opis

Fiolka Zakwaska ENTERO Jogurt (Streptosan) do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego


zawiera bakterie ze szczepów:

liofilizowane szczepy bakterii Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus-ST-21, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis.

 

masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

 

Ilość bakterii w 1g:

 

Bakterie kwasu mlekowego ok. 7 mld

Enterococcus faecium ok. 9 mld


Jogurt 100 - latków.

Wyróżniającą, charakterystyczną cechą jogurtu uzyskanego z Zakwaski Streptosan jest zawartość bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.
Antagonista drożdżaków i patogennych bakterii

Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie niesprzyjającego środowiska dla drożdżaków Candida i gronkowców.


Ze względu na dobór kultur bakterii jogurt uzyskany z Zakwaski Streptosan jest szczególnie polecany dla osób starszych, seniorów, osób dorosłych, zarówno zdrowych jak i po przebytych infekcjach. Uzyskany z Zakwaski jogurt może stanowić element zbilansowanej diety i warto na stałe włączyć go do naszego menu.


Jogurt uzyskany w domu zawiera maksymalnie świeżą mikroflorę kultur bakterii i jest wolny od wszelkich zbędnych dodatków takich jak mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier itp. Przygotowany według instrukcji zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.


Streptosan jest szczególnie polecany:

    - dla osób chcących dostarczyć do organizmu szczepy Enterocooccus faecium
    - w diecie eliminującej grzyby (Candida) i bakterie patogenne (gronkowiec),
    - dla seniorów i osób dorosłych,
    - dla osób w trakcie leczenia chorób,
    - dla chcących dostarczyć do organizmu żywe kultury bakterii,

 

 

jogurt, kefir zrób to sam w domu

 
Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowany zakwasek należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.


2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.


- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

 

- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37- 40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.


3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.


4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.


5.Naczynie należy pozostawić przez 8 - 10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

 

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

 

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

 

Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.


UWAGA: Wszelkie informacje tu zawarte mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym wypadku nie zastępują porady lekarza. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.

 

Szczegóły produktu
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

ENTERO Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

ENTERO Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

Napisz swoją opinię
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku