Wszystkie bestsellery
  • Banner

ACIDOLAKT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Ocena 

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

17,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Opis

Fiolka Zakwaska Jogurt ACIDOLAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego


zawiera bakterie ze szczepów:

Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus brevis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis.


 

masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

 

Ilość bakterii w 1g:

 

Bakterie kwasu mlekowego ok. 5 mld


Jogurt – szeroko rozpowszechniony produkt o wspaniałym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Ze wszystkich ukwaszanych produktów mlecznych to właśnie jogurt jest najbardziej popularnym produktem do codziennego spożywania.


Jogurt - mleko acidofilne

Kultury bakterii zawarte w fiolkach Acidolakt Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego (inaczej mówiąc mleka acidofilnego), o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.


Bakterie acidofilne - co warto wiedzieć?

Zakwaska Acidolakt ukwasza jogurt probiotyczny bogaty w szczepy z rodziny lactobacillus acidophilus, które dobrze aklimatyzuje się w jelitach. Jogurt uzyskany dzięki działaniu tych kultur znany jest również jako mleko acidofilne. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków. Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie dla nich niesprzyjającego środowiska. Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.


Dla dzieci i dorosłych

Od wielu lat Acidolact (mleko acidofilne) jest wykorzystywany jako pożywienie dla dzieci już od 1 roku życia. Domowo uzyskany jogurt np. z Zakwaski Acidolakt zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności. Dodatkowym atutem takiego jogurtu jest brak jakichkolwiek zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier.


Ciekawostka - stosowanie miejscowe

Przy bakteryjnych i grzybiczych zakażeniach skóry lub błon śluzowych można stosować ukwaszone produkty mleczne takie jak Acidolact w formie okładu. Na dotknięte chorobą miejsca nanosi się ukwaszony produkt mleczny i pozostawia na 5-15 minut. Okład można zrobić z użyciem gazika, bandażu lub waty. Miejsce po okładzie należy umyć zimną wodą bez mydła. Zamiast ukwaszonego mleka można użyć Zakwaskę z buteleczki, którą rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody o temperaturze pokojowej (wcześniej przegotowanej).


Acidolakt polecany jest dla:

    - osób chcących wprowadzić do diety florę bakteryjną lactobacillus acidophilus,
    - osób w trakcie leczenia chorób,
    - dla dzieci od 1 roku życia,
    - dla młodzieży, dorosłych i seniorów
    - do diety codziennej

 

 

jogurt, kefir zrób to sam w domu

 
Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowany zakwasek należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.


2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.


 

- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

 


 

- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37- 40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.


3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.


4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.


5.Naczynie należy pozostawić przez 8 - 10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

 

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

 

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

 

Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.

 

UWAGA: Wszelkie informacje tu zawarte mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym wypadku nie zastępują porady lekarza. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.

Szczegóły produktu
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

ACIDOLAKT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

ACIDOLAKT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

Napisz swoją opinię
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku