Wszystkie bestsellery
  • Banner

IMU - JOGURT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Ocena 

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

17,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Opis

Fiolka Zakwaska Jogurt IMU JOGURT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego


zawiera bakterie ze szczepów:

Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus NCFM-700396, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus.

 

masa netto: 1 fiolki = 0,5 g.

 

Ilość bakterii w 1g:

 

Bakterie kwasu mlekowego ok. 1 mld,

 
Wzmocniona flora probiotyczna

Zakwaska Imu - Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Ze względu na swoje właściwości szczepy te są częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia zażywania leków. Domowy jogurt uzyskany z Zakwaski cechuje się maksymalną świeżością. Warto wprowadzić go do diety codziennej zarówno dzieci (od 6 miesiąca życia), młodzieży jak i dorosłych.


Bez zbędnych dodatków

Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi doskonały posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i dobrze przyswajalne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc, które zapewni lepszą przyswajalność witamin od mleka odtłuszczonego, przy niewielkim wzroście ilości kalorii.


Zakwaska IMU-JOGURT polecana jest:

    - przy częstych infekcjach i przeziębieniach
    - dla dzieci już od 6 miesiąca życia
    - dla dorosłych i seniorów w diecie codziennej

 

 

jogurt, kefir zrób to sam w domu

 
Uwaga!

Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowany zakwasek należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. odwrotną końcówką łyżeczki dokładnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.


2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.


- W przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.

 

- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można też podgrzać do temperatury 37- 40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.


3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać.


4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można też przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.


5.Naczynie należy pozostawić przez 8 - 10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. słoika, miski, itp.


Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej niż przez 7 dni.

 

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

 

Jogurt można przygotować również w jogurtownicy lub thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych urządzeń.

 

Termin ważności: 12 miesięcy od daty produkcji.


UWAGA: Wszelkie informacje tu zawarte mają charakter wyłącznie informacyjny i w żadnym wypadku nie zastępują porady lekarza. W razie choroby skontaktuj się z lekarzem i zastosuj do jego zaleceń.

 

Szczegóły produktu
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

IMU - JOGURT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

IMU - JOGURT Jogurtu - Zakwaski - Zestaw 2 fiolek

Żywe kultury bakterii kwasu mlekowego.

DLA FLORY BAKTERYJNEJ JELIT

Napisz swoją opinię
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku