Wszystkie bestsellery
  • Banner

Ormiański produkt mleczny - Narum Matsun

Ocena 

Ormiański produkt mleczny -Narum Matsun

38,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

Opis

Narum Matsun, Ormiański produkt mleczny


Starter do samodzielnego przygotowania fermentowanego napoju mlecznego, na bazie naturalnego bukietu bakterii probiotycznych Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2. Matsun jest znany i stosowany w tradycji armeńskiej od ok. 5 tysięcy lat.

Narum Matsun - ormiański produkt mleczny


Skład:
Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu w celu przygotowania 1 litra produktu mlecznego z 1 litra mleka.

Właściwości:
Jest to mleczny produkt sfermentowany przez kilka gatunków bakterii kwasu mlekowego i paciorkowce ciepłolubnych:

    Lactobacillus bulgaricus,
    Lactobacillus salivarius,
    Lactobacillus rhamnosus,
    Lactobacillus casei,
    Lactobacillus delbrueckii,
    Streptococcus thermophilusStreptococcus lactis.

W wyniku procesu fermentacji kwasu mlekowego dochodzi do zmian (podziału na mniejsze łańcuchy), białka z mleka, tak więc produkt jest absorbowany przez organizm lepiej niż mleko.

Narum Matsun jest to ormiański tradycyjny produkt używany do robienia wielu potraw, jak naleśniki, ciasto na pierogi, sosy, zupy, desery, napoje czy pieczywo.
Sposób przygotowania:

    Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu należy wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku.
    1L mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C.
    Rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodać do pozostałego mleka. Dobrze wymieszać.
    Rozlać do pojemników w celu dojrzewania:

        Użyć jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na 5-6 godzin. Po tym czasie wyłożyć słoiki z jogurtem i włożyć do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu lub
        Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi 6-7 godzin. Po tym czasie włożyć szklany słoik do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.

Uwaga produkt boi się przegrzania powyżej 42 C, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy.

Warunki przechowywania:
Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C, do 2 tygodni w temperaturze do + 30°C.
Technologia opakowania oraz specjalny proces produkcji gwarantuje zachowanie żywotności  bakterii probiotycznych oraz ich odpowiedniej dawki w trakcie transportu poza warunkami chłodniczymi.

Okres przydatności do zużycia: 2 lata

Masa netto: 5g

Szczegóły produktu
2 Przedmioty
Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Ormiański produkt mleczny - Narum Matsun

Ormiański produkt mleczny - Narum Matsun

Ormiański produkt mleczny -Narum Matsun

Napisz swoją opinię
19 innych produktów w tej samej kategorii:

Śledź nas na Facebooku